Het geheimhouden van documenten over de Enschedese vuurwerkramp kostte de Nederlandse Staat in 2021 ruim 24 duizend euro aan boetes. Dat blijkt uit cijfers die door Minister Bruins Slot (BZK) naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
De ministeries die betrokken zijn geweest bij de vuurwerkramp in Enschede kregen de boetes opgelegd omdat zij rechterlijke uitspraken negeren waarin staat dat zij verplicht zijn om de documenten te openbaren binnen een afgesproken termijn. De ministeries kwamen ook na die termijn afspraken niet na.
Bestuursrechters leggen in dergelijke situaties, vaak als laatste redmiddel, dwangsommen op om een extra prikkel te geven alsnog over te gaan tot publicatie van de verzochte documenten. Bestuursorganen kunnen echter ook kiezen om de dwangsommen te betalen en niet over te gaan tot het openbaar maken van informatie.
Het negeren van de rechterlijke uitspraken betekende dat de Nederlandse Staat in 2021 ruim 24 duizend euro aan dwangsommen moest betalen. Omdat betrokken bestuursorganen de rechterlijke uitspraken nog steeds negeren wordt het totale boetebedrag elke dag hoger.
Ook na het betalen van de dwangsommen moeten bestuursorganen alsnog overgaan tot het openbaar maken van opgevraagde documenten. Met het betalen van dwangsommen 'koopt' het bestuursorgaan dus slechts tijd.
Reacties