Ook dit jaar is de vuurwerkverkoop in Duitsland populair onder Twentenaren. Vanmorgen vertrokken duizenden vuurwerkfanaten naar de Duitse grens voor goedkoper en beter vuurwerk.
Met name in Gronau, Duitsland, net over de grens bij Glanerbrug was volop aandacht voor de vuurwerkverkoop. Verschillende Duitse supermarktketens verkopen hier vuurwerk tussen de groente en fruit - een schril contrast met de vuurwerkverkoop in Nederland, waar het alleen vanuit betonnen bufferbewaarplaatsen mag worden verkocht en in gaaskooiconstructies moet worden bewaard.
Wie de komende dagen boodschappen doet in de grensstreek zal er niet aan ontkomen. De hordes Nederlanders die op zoek zijn naar het Duitse vuurwerk. Daar waar nog voorraad is ontkom je haast niet aan deze fanatieke vuurwerkliefhebbers.
De populariteit van het Duitse vuurwerk onder Twentenaren heeft verschillende redenen, maar over het algemeen blijken consumenten de prijs, kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk te verkiezen boven die van Nederland. Zo zijn prijzen vaak aanzienlijk lager en blijkt het vuurwerk van degelijke kwaliteit in verhouding tot die lagere prijs.
Over de veiligheid van het vuurwerk is vooral de Nederlandse overheid het niet met de consumenten eens. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) laat vandaag zelfs tegenover verschillende regionale media weten dat Nederlanders die vuurwerk uit Duitsland mee de grens over nemen "een strafbaar feit begaan." In hoeverre die reactie juridisch houdbaar is blijft onduidelijk. Het Duitse vuurwerk heeft in vrijwel alle gevallen een CE-keurmerk en is dus in overeenstemming met de Europese regelgeving. Daarnaast staat er op de verpakking van vuurwerk verkocht door de bekende Duitse supermarktketens een duidelijke Nederlandse en Engelse beschrijving.
Op het gebied van veiligheid lijkt het Duitse vuurwerk zelfs voor te lopen op dat van Nederland. Zo staat op het etiket van het vuurwerk een groot ADR klasse 1 icoon, wat het mogelijke explosiegevaar aangeeft, en een waarschuwing dat eenmaal brandend vuurwerk niet met water geblust moet worden - een aanpak die Nederland juist niet wil doorvoeren, met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn alle vuurwerkcakes voorzien van een uitvouwbare standaard die ervoor moet zorgen dat het product niet kan omvallen na het aansteken, ook dat is in Nederland nog niet overal het geval.
De Twentse consument lijkt in ieder geval niet onder de indruk van de waarschuwing van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Het leverde lange wachtrijen bij de kassa op, een frappant gezicht op een anders normale zaterdagochtend.
De inspectiedienst heeft aangegeven niet extra te zullen controleren tijdens de drie dagen waarop zowel in Nederland als Duitsland vuurwerkverkoop is toegestaan.